CARA PEMBUATAN


Cara membuat gasing

Kayu yang paling sesuai dari spesis merbau, seperti merbau tanduk, merbau darah, merbau johol dan merbau keradah, ianya mudah dilarik tetapi tidak mudah serpih. Selain itu kayu leban tanduk, limau, bakau, koran, sepan, penaga, keranji juga menjadi pilihan. Jenis kayu yang mudah didapati seperti manggis, jambu batu, ciku atau asam jawa sering digunakan untuk membuat gasing.Kayu tersebut dilarik menggunakan alat pelarik, mengikut saiz dan bentuk gasing yang telah ditetapkan. Sebelum kerja melarik dimulakan besi paksi dibenamkan ke dalam kayu tersebut agar keseimbangan dari segi bulatnya dapat dilakukan ketika melarik.Setelah gasing disiapkan maka kerja-kerja terakhir dilakukan, seperti melilitkan timah pada kepak gasing tadi agar menambah berat lagi gasing itu hingga seberat lima kilogram dan juga tak mudah serpih. Untuk menambah indah rupa parasnya maka tanduk kerbau dipasangkan dibahagian kepala gasing serta dikilatkan dengan varnis. Ini terdapat pada gasing leper atau untuk gasing uri sahaja

CARA PEMBUATAN GASING
Bahan : Kayu Tualang,Keranji Alat : Mesin Pelarik, parang, tatah, gergaji
pembuatan gasing tj pinang

Potongan kayu mentigi dibubut langsung membentuk Gasing yang dikehendaki, Gasing Uri, Gasing Pemangkak dan Gasing Penahan.
tjpinang

Setelah berbentuk gasing, kemudian dihaluskan.
 Kayu sepanjang 50 cm, biasanya bisa menjadi tiga buah gasing.

tj pinang
Kemudian bagian tengah gasing diberi kawat supaya putaran tahan lama, dan langsung  di “ balancing “ dengan cara memutar gasing di atas sebuah papan.